Ergonomisch Slapen

Moeder, waarom slapen wij?

Bij de Grieken (Hippocrates) veroorzaakten opstijgende dampen uit het spijsverteringsstelsel de slaap. De Romeinen gingen ervan uit dat de ziel zich losmaakte van het lichaam tijdens de slaap. Magiërs, visionairs en tovenaars communiceren via de slaap met de overledenen en de goden! Ondertussen weten we beter (denken we).

Wetenschappelijk slaaponderzoek:

Een normale nachtrust van zeven à acht uur bestaat uit vijf cycli van ongeveer 90 minuten. Elke cyclus kent stadia van lichte slaap (sterke hersenactiviteit), diepe slaap (hersengolven vertragen, aanmaak van groeihormonen en herstel van cellen) en REM-slaap (Rapid Eye Movement; grote mentale activiteit en dromen). De slaapcycli en -stadia verschillen naargelang leeftijd, levensgewoonten (bijvoorbeeld de dagelijkse sieste), ras en cultuur.

Het slaapgedrag van de meeste zoogdieren lijkt op het onze, maar roofdieren hebben bijvoorbeeld meer REM-slaap dan prooidieren die waakzamer moeten zijn. Bij bepaalde vissen zou geen echte slaaptoestand optreden, en dolfijnen laten hun beide hersenhelften afzonderlijk slapen. Er is dus nog heel wat ruimte voor onderzoek.

Nirwana uitgangspunt: de slaap als periode van herstel:

De nachtrust bepaalt hoe u zich de volgende dag voelt, en op termijn zelfs de kwaliteit van uw leven. We spreken van nachtrust, maar ons lichaam doet nachtwerk: hart, longen, hersenen, spijsvertering, celwisseling blijven actief, hormonen worden afgescheiden en, belangrijk voor onze wervelkolom, tussenwervelschijven nemen vocht op (rehydrateren). Wat onze spieren betreft, en mentaal, komen we tot rust.

Om dit proces optimaal te laten verlopen, slaapt u best in een natuurlijke, comfortabele en rustige omgeving. Vandaar dat Nirwana het ergonomische met het ecologische combineert.

Nirwana aanpak: persoonlijk, onafhankelijk, deskundig:

Onze staf geeft uitgebreide uitleg en onafhankelijk advies, en zoekt samen met u een slaapsysteem dat bij u past – ieder persoon is immers verschillend. Een eerste bezoek aan onze slaapafdeling duurt gemiddeld één à twee uur.

Nirwana beschikt over verregaand persoonlijk instelbare systemen. Soms draagt vooral de bodem bij tot het ergonomische, in andere gevallen neemt de matras het voortouw; hoe dan ook, een juiste combinatie van bodem en matras is cruciaal.

Sommige klanten zoeken enkel een nieuwe matras. Nirwana biedt matrassen aan uit natuurlatex (tot 98% natuurlatex, terwijl de Belgische markt reeds spreekt van een natuurlatexmatras van zodra de kern 50 à 60 % natuurlatex bevat). Natuurrubber heeft een zeer hoge puntelasticiteit die het zeer lang behoudt (10 jaar of langer), is drukverdelend en steungevend, is anti-bacterieel en geen voedingsbodem voor huisstofmijt, verlucht uitstekend, is in verschillende hardheden beschikbaar, met garanties tot 10 jaar. Niet slecht voor een natuurlijk product.