Hoofdkussens

Na de bedbodem en de matras is het hoofdkussen het derde element van een slaapsysteem. Zoals voor bodems en matrassen, is het aanbod van  kussens overweldigend en verwarrendEen kussen vult eenvoudigweg de ruimte tussen matras en hoofd/nek op, maar de zoektocht naar een goed  kussen kan voor personen met  nek- of schouderklachten een lijdensweg zijn.

De op te vullen ruimte tussen matras en hoofd/nek is o.a. afhankelijk van de schouderbreedte (man versus vrouw) en de flexibiliteit van onze schoudergordel, de lengte en het profiel van de hals (bijvoorbeeld kussen zonder of met  neksteun), de slaaphouding (buik-  versus rug/zijlig), het gebruikte slaapsysteem (bijvoorbeeld zacht versus hard). Hoe dan ook, een goed kussen beantwoordt aan  drie criteria:

 1. ondersteuning: zodat de spieren en ligamenten van de cervicale wervelzuil kunnen recupereren. Wanneer de gebruiker bijvoorbeeld een oud en platgelegen kussen begint op te rollen of zijn arm onder het kussen duwtkan dit een teken zijn van te weinig steun (mogelijk ook van te weinig schouderruimte  in zijlig).
 2. niet vormvast: we bewegen veel in onze slaap en het kussen moet deze bewegingen kunnen volgen. Klanten die probleemloos inslapen maar in de loop van de nacht wakker worden met nekpijn, hebben een probleemkussen.
 3. individueel aanpasbaar: de elasticiteit van het gebruikte materiaal en/of de eventuele dosering van de vulling (kussen dikker of dunner maken) kunnen hieraan tegemoet komen.

De genoemde criteria kunnen bereikt worden door gebruik te maken van zeer elastisch materiaal zoals:

 • natuurlatex kussens:  van verschillende densiteit,  al of niet met een neksteun;
 • visco-elastisch materiaal: gevulkaniseerde olie van mais, kokos en soja;

  of door natuurlijke “korrels” aan te wenden die zich gemakkelijk spreiden in de hoes en ook “doseerbaarheid” van het kussen toelaten:

 • boekweit (navulling verkrijgbaar);
 • spelt (navulling verkrijgbaar);
 • giersten (eventueel met houtkrullen van pijnboom en Johanneskruid);

of door natuurlijke vezels of vlokken te gebruiken die een zekere elasticiteit bieden maar eveneens doseerbaarheid:

 • kapok (navulling verkrijgbaar);
 • wol (navulling verkrijgbaar);
 • vlokken natuurlatex;
 • multi-shape kussen met verschillende instelbare neksteunen.

De prijsvork voor onze kussens is € 40 tot € 179. De navullingen kosten van € 25 tot € 60.