Slapen: hoe?

SlaaphoudingWe hebben een lange weg afgelegd: van een combinatie van dierenhuiden en bladeren, langs stro en hangmatten, tot boxspring systemen voor WOII en gevlochten metalen bodems na WOII, opgevolgd door beweeglijke eventueel individueel instelbare lattenbodems , lucht- of waterbedden, matrassen met luchtvaartmateriaal, … Steeds meer “gesofistikeerde” slaapsystemen; binnenkort slapen we misschien op een wolk?

Wat is een slaapsysteem?

Een slaapsysteem in de enge betekenis bevat drie elementen: de bodem, de matras en het kussen. In de brede zin kunnen we hieraan toevoegen: het bedlinnen en de ledikant.

Zowel in de enge als de brede betekenis kan het slaapsysteem samengesteld zijn uit natuurlijke of herwinbare materialen, vrij van schadelijke stoffen (formaldehyden), metaalvrij, enz. Nirwana is een totaalconcept voor uw wel-zijn en biedt zorgvuldig gekozen ergonomische slaapsystemen aan gecombineerd met ecologische producten (geen synthetische dekbedden; ledikanten zonder metaal met geolied hout).

Wat is een ergonomisch slaapsysteem?

In moeilijke bewoordingen moet een ergonomisch slaapsysteem streven naar een bedomgeving die de fysiologie van de mens en zijn slaappatroon niet hindert. In Nirwana woorden is ergonomisch slapen een kwestie van ruimte waar nodig en steun waar nodig.

Het slaapsysteem moet uw lichaam de meest natuurlijke houding kunnen garanderen. Ruimte aan de schouder en het bekken, steun in de lenden en onder het hoofd kunnen in zijlig uw wervelkolom over de gehele lengte “recht” (of zo recht mogelijk) brengen. We houden rekening met uw dominante slaaphouding (rug/zijlig versus buiklig), met het feit dat u regelmatig (gemiddeld meer dan 20 keer) van houding verandert gedurende de nacht, maar vooral met uw persoonlijk aanvoelen bij het uittesten van de systemen. Het is uw nachtrust, uw slaap en uw gevoel.

Buikslapers raden we aan om een poging te doen om van slaaphouding te veranderen. Indien dit niet lukt, passen we de instellingen nadien aan voor een zo min mogelijk belaste rug en nek in buiklig. De instelling van de bodemsystemen kan op elk moment gewijzigd worden.

Wij volgen de nieuwste ontwikkelingen in de sector op de voet en we denken nog steeds dat slaap te belangrijk en te persoonsgebonden is om aan een computer toe te vertrouwen.